Хемија (Земјоделски факултет)

А) Содржина на предавањата: 1. Материја и својства на материјата; 2. Атомско-молекуларна теорија; 3. Структура на атомите и хемиски врски; Периоден систем на елементи 4. Неоргански соединенија-киселини, бази, соли; Номенклатура на неорганските соединенија; 5. Раствори и својства на раствори; Концепт на рН; 6. Кинетика на хемиски реакции; Рамнотежа; 7. Својства на јаглеродот и главни типови на органски соединенија; 8. Номенклатура на органски соединенија; 9. Алкохоли. 10 Алдехиди, Кетони и Органски киселини; 11. Изучување на основните својства на макромолекулите-јаглехидрати, липиди и протеини; 12. Витамини

Б) Содржина на вежбите: 1. Номенклатура на неорганските соединенија; 2. Задачи од атомско-молекуларна теорија; 3. Подготовка на раствори и својства на растворите; 4. Квалитативно определување на анјони од прва и втора аналитичка група; 5. Квалитативно определување на анјони од трета и четврта аналитичка група; 6. Квалитативно определување на анјони од петта и шеста аналитичка група; 7. Квалитативно определување на катјони; 8. Киселинско-базни и оксидо-редукциски титрации; 9. Номенклатура на органски соединенија: 10. Докажување на хемиските својства на јаглехидратите; 11. Определување на јоден број на масни киселини; 12. Докажување на хемиските својства на прoтеини и езими.

Semester: 

Fall