//
Биоактивните компоненти, антиоксидативната и антимикробната активност на екстракти од цвет, лист и целото растение на Mentha arvensis (органски произведено на територија на Македонија) ќе биде првата цел на овој проект. За ова цел, екстрактите произведени од суви и смелени цветови, листови и стебла од растението Mentha arvensis ќе бидат екстрахирани со различни растворувачи и изолирани со Клевенџер апаратура. Понатаму, биоактивните компоненти, антиоксидативна и антимикробна активност на екстрактите од Мента ќе бидат испитани. Антиоксдативната активност ќе биде определена во однос на вештачки радикали како ABTS или DPPH. Антимикробната активност ќе биде определена во однос на различни грам позитивни и грам негативни бактерии (како Escherichia coli) или габи (како Candida albicans).
Ја истражуваме Антиоксидативната и антимикробната активност на есенцијално масло од Мента која е главна причина поради која ова масло се користи уште од дамнешни времиња во традиционалната медицина како антивоспалителен, антиреуматски и антимикробен лек. Понатаму, разладувачката арома на ова масло го прави погодно да се користи во прехрамбена индустрија посебно за чаеви и арома за кондисторска индустрија
За да се најде зависност помеѓу биоактивните компоненти на екстрактите од Мента пиперита и нивната антиоксидативна и антимикобна активност ќе бидат изведени следните анализи:
За помолошка класификација и спорeдбa на сортите калинка (Punica granatum L.), и сортите грозје, во однос на содржина на биоактивните компоненти и нивната антиоксидативна и антимикробна активност ќе бидат изведени следните активности и анализи:
Фотографии од Мента, Калинка и Гројзе направени за време на истражувањето потребно за проктот.