Микробиологија на вино

Вежби - Микробиологија на вино

 

1. Техники и мерки за безбедно работење во лабораторија;                                                       2.Култивирање на квасци (хранителни подлоги);                                                                          3.Изолација на квасци;                                                                                                             4.Селекција на квасци;                                                                                                                 5.Инокулација на квасци во гроздов сок;                                                                                  6.Култивирање на вински бактерии (хранителни подлоги);                                                7.Изолација на вински бактерии;                                                                                         8.Селекција на вински бактерии;                                                                                        9.Микробиолошко испитување на вино;                                                                                  10.Методи за микробиолошко испитување на вино (сет за мембранска филтрација);           11.Методи за отстранување на штетни бактерии од вино;                                                  12.Препарати за дезинфекција;